Neden Bekliyoruz?

17.08.2018 | Onur Cura
gembaakademi.com

 

Neden Bekliyoruz?

Bir şey üzerinde çalışmaya karar vermek, o anda projeyi gerçekleştirme isteğimiz ve ona verdiğimiz değer tarafından yönetilir. (Pozitif Psikoloji) . Ertelemek; psikolojik terimlerle ifade edersek, başka bir şey yapmanın değeri, şimdi diye nitelendirdiğiniz anda ki çalışmanın değerinden ağır basmasıyla ortaya çıkar.

Pozitif düşünce tarzı, ertelemeyi yenmek için basit bir hile öne sürüyor. Peki nedir bu hile ? Diğer şeylerin değerine göre şimdi çalışmanın öznel değerini arttırmak için bir yol veya yollar bulmak. Projenin değerini zihninizde arttırabilir veya dikkat dağıtıcı değerini yok edecek şeyler bulabilirsiniz.

Örneğin, oturup cep telefonuyla oynamak veya sosyal medya hesaplarında gezinmek yerine yapacağınız işin sizin için kişisel değerinin yüksek olduğuna odaklanmanız gerekir. Bu basit ve söylemesi kolay bir tavsiyedir ancak bu stratejiye bağlı olmak oldukça zor olabilir. Çünkü şuan da çalışmanın değerini azaltan pek çok etken vardır.

İnsanlar, değer verdikleri şeyleri tamamen rasyonel bir şekilde ifade edemezler. Masanın üzerinde kaç adet ceviz var dediğiniz de onları sayabilirsiniz fakat cevizi yediğinizde ne hissediyorsunuz veya yüzünüz tam olarak nasıl bir şekil alıyor dediğiniz de bunu rasyonel bir şekilde ifade edemezsiniz.

Bir görevi veya yapılacak işi tamamlamanın değerini arttırmanın bir yolu da , bitiş çizgisinin daha yakın görünmesini sağlamaktır.
Yeni psikolojik araştırmalar, Zihinsel çabanın içsel olarak maliyetli olduğu fikrini destekliyor. Bu nedenle, insanlar daha zor bir görev yerine daha kolay bir iş üzerinde çalışmayı tercih ederler. Dahası, daha zor hissedilen iş için daha büyük öznel (kişisel) maliyetler vardır. Ancak bu maliyetler, eldeki görevle ilgili deneyimle dengelenebilir.

Bu, insanların işin olmasını bekledikleri zorluğu daha fazla erteleyecekleri ilginç bir öngörüye yol açıyor. Çünkü bir göreve daha fazla çaba harcanması, aynı miktarda çabayı başka bir şeye göstermesi ile daha fazla kişinin kazanacağı anlamına gelir. İşte bu da öznel fırsat maliyetidir. Fırsat maliyetleri, zor görünen bir şey üzerinde çalışmayı bir kayıp gibi hisettirir. Yani insanlar, hoş olmayan görevleri daha fazla erteler. Bu durumu yönetebilmek için zor olan işi kolay ve yönetilebilir parçalara bölmek gerekir. Bu şekilde erteleme duygusu köreltilip azaltılabilir.

Ertelemek, başka şeylere değer vermemizin bir yan etkisidir. Görev tamamlamak bir yetenekden ziyade bir motivasyon ürünüdür.

Başka bir deyişle, bir hikaye yazmak olsun, teknik beceri olsun, bir bilgisayar yazılımı yazmak olsun, bir konuda gerçekten çok çok iyi olabilirsiniz, ancak görevi tamamlamak için motivasyona veya önem duygusuna sahip değilseniz muhtemelen erteleyeceksiniz.

Bu nedenle, Robert Hanks ertelemeyi “iştahsızlık” olarak nitelendirdi. (London Review of Books)

Bu iştahın kaynağı biraz zor olabilir. Ancak gıdaya duyduğumuz iştahımız gibi, günlük hayatımıza, kültürümüze ve kim olduğumuza dair anlayışımızla iç içe olduğu bir gerçektir.

Peki, bir projenin ya da işin öznel değeri nasıl artıyor ? Bunun yolu projeyi kendi konseptinize bağlamaktır. Bir kişi projeyi kendi öz konseptine uygun olarak görürse , bu kişi için daha öznel bir değer taşır. Bu nedenle, gelecekteki benliğinizle yapacağınız işi özdeştirme eksikliği olmamalıdır. Doğru hedef için doğru benlik olmalıdır.

İnsanlar, olumlu bir benlik kavramını sürdürmek için motive olduklarından, kişinin kendi kendine yada kimliğine yakından bağlı olan hedefler çok daha fazla değer kazanır.

Projeyi ya da işi ,yaşam hedefleri ya da çekirdek değerler gibi daha yakın değer kaynaklarına bağlamak, ertelemenin altında yatan öznel değer açığını giderebilir.

Kişinin öz benliğine uygun hedefler daima daha fazla anlam taşır ve daha başarılır olur. Bu hem işin başarılı olması açısından hem de kişinin öznel başarısı açısından son derece önemlidir.

Böylece, erteleme hissi ortadan kalkar, işler daha yönetilebilir hale gelir.

Kaynaklar
Elliott Berkman / University of Oregon
Robert Hanks / London Review of Books
Leonard Green / Department of Psychology Washington University St. Louis
Joseph T. McGuire / Neural and Behavioral Evidence for an Intrinsic Cost of Self-Control
Social & Affective Neuroscience Laboratory / University of Oregon
Intertemporal Choice / Journal of Economic Perspectives Volume 3, Number 4 –Fall 1989_Pages 181
The Secret Doctrine / H.P.Blavatsky