PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Uygulama Modelimiz
Uygulama modelimiz sektör fark etmeksizin 3 temel aşamadan oluşmaktadır. Her aşaması müşterinin süreçleri ve ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmakta;
Problem çözme teknikleri, iş dünyasında tekrar eden sorunlara etkili çözümler sunar. Kök neden seviyesinde problem çözme, yalnızca belirtileri değil, altında yatan temel nedenleri ele alarak sürekli iyileştirmeyi hedefler. 5N-1K, Ishikawa (Fishbone) Diyagramı ve 5M gibi araçlarla kök nedenleri belirleyerek sistematik bir yaklaşımla çözüm üretilir.
Bu, sadece sorunun anlık çözümünü değil, tekrarlamasını engelleyen kalıcı önlemleri içerir. Problem çözme teknikleri, iş akışını optimize ederken kaliteyi artırır ve gelecekteki sorunların önüne geçerken verimliliği artırmaya yardımcı olur.
Uygulama Modelimiz
Uygulama modelimiz sektör fark etmeksizin 3 temel aşamadan oluşmaktadır. Her aşaması müşterinin süreçleri ve ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmakta;
İş hayatında Problem Çözme ve Karar Verme becerileri yönetim ve liderlik kavramları açısından son derece önemlidir. Problem çözümü için doğru karar verme yeteneğini iyileştiren birden çok kabul görmüş teknik vardır. Problem Çözme Tekniklerinden hangisinin kullanılacağı konunun türü ve karmaşıklığı ile ilişkilidir. Doğru aracı seçmek ve ekibin aktif katılımını gerçekleştirmek son derece önemlidir.
Yeni keşifler, icatlar ortaya koymak için yaratıcı düşünce gücünün yanında yıllar süren deneyimlere ihtiyaç vardır. Tarihte birçok icat zorlu denemelerin -zaman zaman insan hayatına mal olan- sonunda ortaya çıkabilmiştir. İnovasyonun önündeki iç ve dış birçok engelde bu süreci zorlaştırır. Altshuller ve ekibi tüm endüstriyel alandaki deneyimlerden faydalanarak inovasyonun algoritmasını oluşturmaya çalışmışlar ve bu alanda kendileri de bir inovasyon ortaya koyarak tarihteki yerlerini almışlardır.
ARIZ 85C, TRIZ’in temel konsept ve metotlarını kullanarak en etkin çözümü yaratmak amacıyla problemi mantıksal sıralı adımlarla analiz eden yenilikçi bir tekniktir.
Genrich Altshuller ilk ARIZ versiyonunu 1956’da geliştirdi. İlk tanıtımı ise 1965’te gerçekleştirildi. Bu eğitimde amaç; katılımcıların yaratıcı düşünce ile problem çözme ve inovasyon için kılavuzluk eden ARIZ tekniğini yönetebiliyor olmalarını sağlayacak gerekli kabiliyeti kazandırmak olacaktır.
Global 8D Eğitimi (G8D), Ford Motor Company tarafından geliştirilen, farklı disiplinlerden kişilerin katılımıyla oluşan ekip çalışması ile yürütülen sistematik bir problem çözme tekniğidir.
Global 8D Eğitimi günümüzde otomotiv sektörünün dışında da kullanılmaya başlanmış olup, yalın üretim ve sürekli iyileştirme yaklaşımını uygulayan gıda, sağlık, hizmet sektörlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır
Zihin Haritalama Tekniği, sağ ve sol yarı kürelerin işleyiş süreçlerini birlikte ele almayı ve bütünleştirmeyi temel almaktadır.
Zihin Haritası tekniği kullanılırken, kişi fikirleri kayıt etmede sadece kelimeleri değil, sembolleri de kullanır. Böylece, kelime ve sembollerin birlikte kullanımı beynin her iki yarıküresini de faaliyete geçirir.
Kronik hale gelmiş problemlerin kök neden analizinde ve çözümünde etkili sonuçlar alınabilen teknik ekip çalışmasına yatkın ve teşvik edici bir uygulamadır. Bu eğitimde amaç; katılımcıların farklı kullanım alanları için etkin bir araç olan zihin haritalama tekniğini kullanabilecek ve ekibine kullandırabilecek yetkinliğe ulaşması olacaktır.
İş hayatında karşımıza çıkan problemlerde yaptığımız klasik hata; en kolay yoldan aksiyon alarak problemlerin üzerini kapatmaktır. Yoğunluk, hızlı reaksiyon gibi sebeplerle kök nedeni tespit etmeden günü kurtarmak sorunların çığ gibi büyümesine ve daha büyük yoğunluklara neden olur. Bireysel yada ekip halinde sistematik bir şekilde kök neden analizi yaklaşımı, işletmelerin kazancı kadar bireylerin kişisel gelişimi açısından da önemlidir.
Bu eğitimde amaç; problem çözme süreçlerinde doğru analizi yapabilecek ve süreci yönetebilecek uzman personel yetiştirmektir.
Proses Nokta Analizi – Process Point Analysis (PPA)-;teknik nitelikte ve karmaşık problemleri çözmek amacıyla kullanılır. Sistemler ve alt sistemler çalışma spektlerine uyum doğrultusunda analiz edilirler. Amaç oluşan hatanın bir kez daha oluşmasını engellemektir.
Bu eğitimde amaç; teknik problemlerin tespitinde ve çözümününde PPA sistematiğini kullanabilecek yetkinlikte personel yetiştirmek olacaktır.