Giyilebilir Teknoloji ve Yalın Bakış

14.04.2022 | Prof. Dr. Aysun Yılmazlar
gembaakademi.com

 

Giyilebilir Teknoloji ve Yalın Bakış

Evde sağlık hizmeti gereksinimi olan kronik hastalar, ameliyat sonrası hastaneye ulaşımda zorluk yaşayanlar, geriatrik nüfüsa dahil olanlar artık son yıllarda gelişen teknolojik tanı ve tedavi hizmetlerinden yararlanabilmektedirler. Medikal cihazlar arasındaki iletişim, yapay zeka uygulamaları, karar destek sistemleri, tele-sağlık, güvenli ev teknolojileri, bakım robotları, nesnelerin interneti, sanal gerçeklik evde sağlık hizmetlerinin arasında yer almaktadır. “Giyilebilir teknolojiler” ise bunlardan biridir. Bu yenilikçi yaklaşım ile kaynakların akılcı kullanımı, çözümler üretilmesi, hasta ve çalışan memnuniyetinin artırılması, bakım kalitesinin iyileştirilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi sağlanabilir.

Dünya Sağlık Örgütü’nün de belirttiği gibi günümüzde sağlık hizmetlerine erişimin zorlandığı bu günlerde bilişim teknolojilerinin evde bakımda kullanmak, sağlık hizmetinin sunumunda memnuniyet, maliyetlerde azalma, hasta sonuçlarında önemli iyileşmeler sağlayacaktır.

Yani verimli bir sürece bürünecektir. Yalın düşünce ile ne kadar da örtüşüyor öyle değil mi?

Giyilebilir teknoloji evde bakım hastasının üzerine giydirildiği teknolojik giyisidir. Hastaya özel verilerin sensörler aracılığı ile alınması, karar verilmesi ve ardından kişiye özel geri bildirim sağlayan giyisilerdir. Yelek, atlet, akıllı bilezik, saat, kolye, rozet, çorap, kulaklık gibi çeşitlendirilmiş teknolojik giyisiler sayesinde evde bakıma ihtiyaç duyan kişinin sağlık durumunun takibi ve korunması, hastalığın önceden sinyalinin alınıyor olması, tedavi sürecinin izlenmesi, hastalıklardan koruyacak kararların alınmasına olanak sağlanmaktadır.

Yani israfsız bir süreçden söz ediyoruz. Yalın düşünce ile ne kadar da örtüşüyor öyle değil mi?

Bu tür hizmetler kişinin gereksinimine göre değişir. Düşme riski olan kişi, kan şekeri regülasyonu gerektiren kişi, kardiyak sorunları olan kişi gibi çok değişik ihtiyaçlara göre giydirilebilir teknolojilerin kullanımına karar verilir. Evde sağlık hizmetlerinde giydirilebilir teknolojilerin kabul ve kullanımı konusunda da eğitimler verilmelidir. Hem hizmet verenler için hem hasta ve hasta yakınları bu teknolojilerin kabulü, kullanımı ve kullanıcı dostu olması yönünde projelere
ihtiyaç vardır.

Gelecekte giyilebilir teknolojiler sadece evde bakıma gereksinimi olan insanlara değil tüm insanlığın sağlık hizmeti alacağı bir sistem olacak gibi görünmektedir.

İnsanların vücutlarında olağan dışı bir durumunun tespitinde hızlılığı hayal edebiliyor musunuz ? Yalın düşünce ile ne kadar da örtüşüyor öyle değil mi?