Kanban
En az kaynakla en az sürede müşterinin talepleri sonucu tam zamanında ve ucuz üretim tekniklerine yalın üretim denir. Bu yazımızda çeşitlerinden ve kamban türünden bahsedeceğiz.
Kanban Nedir?
Yalın bir üretimin temel prensibi sürekli akış sağlanılmasıdır. Sürekli bir akış içinde gerekli olan mutlak şey çekme sistemidir. Yapılan üretimin istenildiği kadar ve istenildiği zamanda ve tam zamanında gerçekleşmesi için proseslere bilgi verilen bir sistemdir. Bunu kurarken kullanılan kartlara kanban adı verilir. Japonca’da bu kartlara sinyal kartları adı verilmiştir. Bu sistem 1940’tan sonra Toyota tarafından uygulamaya geçilerek yalın üretim teknikleri ile desteklenmiştir.. 80’lerden itibaren batıda karşılığını tam anlamıyla bulmuştur. Sadece emniyet stoğu bulunmaktadır. Emniyet stoğu bu sisteme karşılık gelmektedir. Sistemin uygulandığı firmalar tam zamanında üretim felsefesi ile çalışmaktadır. Görsel metot da diyebiliriz. Bu sistemde kullanılan kartlar 10,6 20,32 cm şeklinde bilgileri içeren kartlardır.
Yalın (LEAN) ve prensipleri nelerdir?
1) Değerin tanımlanması: Bu sistemde yapılan her faaliyet değer kavramına göre değerlendirilmektedir. Bu değer müşteri tarafından değerlendirilmektedir. Kabul edilmeyen her faaliyet alanı israf olarak görülür.
2) Değer akış analizi: Bakıldığı üzere yalın üretim teknikleri olarak ikinci adım değer akış analizi olmuştur. Bütün adımlar hammaddeden başlayarak bütün nihai süreci kapsar.
3) Sürekli akış: Müşteri tarafından tanımlanan değerin tam zamanında en ucuza indirgeyerek kesintisiz akışın sağlanılmasını kapsar.
4) Çekme sistemi: Bu aşamada ise ürün ve hizmet istenildiği zamanda olmasına olanak verir. Müşteri talebi beklenmeden üretim yapılmamasını destekler.
5) Mükemmellik anlayışı: Sistem sürekli liderler vasfıyla iyileştirme sürecindedir. En iyiye ulaşmayı hedeflemektedir.
Kanban Çeşitleri Nelerdir?
1) Taşıma
Tedarikçi ve Çekme olarak 2’ye ayrılır. Tedarikçi üretici kişilerin ihtiyaç duydukları ürün malzemelerini temin etmesidir. Tedarikçide bekleyen ve bitmiş bir malzemeyi çekmek için kullanılır.
Çekme kanbanı ise işletmenin içerisindeki süpermarket gibi stokların denetimini sağlayan kanban türüne denir. Prossesin ihtiyacı olan malzemeyi temin etmek maksadıyla kullanılır.
2) Üretim
Üretim sinyal (parti üretim) kanbanı olarak ikiye ayrılır. Üretim, çekme kanban olarak hammadde veya biten bir ürünün yerine yerleştirilmesi için üretimi tetikler. Sinyal ise bitmiş ürünün yalın üretim teknikleri kullanılarak yerine koyulması maksadıyla tedarikçinin süre kayıpları durumunda yer alan kanban türüdür.