APQP-PPAP Eğitimi

APQP (Advanced Product Quality Planning) otomotiv endüstrisine ait ürünlerin geliştirilmesinde kullanılan bir prosedür ve tekniklerin bütünüdür. Konsept olarak 6 sigma dizaynı (DFSS- Design for 6 Sigma) ile benzerdir.

AIAG – Automotive Insdustry Action Group APQP’ yi şöyle tanımlar: Müşteri memnuniyetini sağlayacak bir ürün yada servisi geliştirmek için hazırlanan ürün kalite planı.

Tarihi

APQP 1980’ lerin sonunda 3 büyük Amerikan otomotiv devi sayılan Ford, GM ve Chrysler üreticilerinden oluşan uzman bir komisyonun çalışması ile ortaya çıkmıştır. Bu komisyon 5 yıl süre ile birleşmiş milletler, Avrupa ve özellikle Japonya’ daki otomotiv sürecini analiz etmişlerdir. Aynı dönemde Japon otomotiv şirketleri rekabette ön plana çıkmış ve marketteki yerini almıştır.

Bugün bu 3 Amerikan otomotivciler apqp-ppap sürecini kullanmaktadır. Tier 1 tedarikçileri apqp-ppap süreçlerinin prosedür ve tekniklerinin tipik olarak takip etmek ve ISO/TS 16949 standardını uygulamak ve bu kapsamda denetlenmek durumundadır. APQP-PPAP günümüzde diğer sektörlerde de kullanılmaya başlanmıştır. APQP-PPAP eğitimi kapsamında otomotiv yaninda diğer sektörlere entegrasyon modülleri bulunmaktadır.

Proses kontrol planı oluşturulması temelleri APQP kitapçığında yer alır. AIAG yayınları arasında APQP yanısıra;

  • Hata türü ve etkileri analizi (FMEA)
  • İstatistiksel Proses Kontrol (SPC)
  • Ölçüm Sistemleri Analizi (MSA)
  • Production Part Approvel Process (PPAP)

Kitapçılklarıda bulunmaktadır.

AIAG (Automotive Industry Action Group) 1982 yılında kurulmuş olan bir oluşumdur.

APQP eğitimi içeriklerinde otomotiv üreticilerinin uygulamak zorunda olduğu diğer sistemler ve araçlar (ISO/TS 16949, PPAP, MSA, SPC, G8D) konularına temel seviyede bulunmaktadır. Otomotiv üreticileri ve bunların tedarikçilerinin yanı sıra son yıllarda diğer sektörlerde de bu yönetim süreçleri ve araçları yaygın olarak kullanılmaktadır.

APQP 5 fazdan oluşmaktadır:

  • Program tespit ve planlaması
  • Program dizayn ve geliştirilmesi doğrulaması
  • Proses dizayn ve geliştirilmesi doğrulaması
  • Ürün ve proses validasyonu ve Üretim geri bildirimi
  • Lauch ve aksiyon planı

APQP-PPAP eğitimi kapsamında adaylar bir ürünün devreye alınma sürecinde ve seri üretim esnasında hangi aşamalardan geçerek müşteri tarafından onaylanacağı aktarılmaktadır.

Gemba Akademi özellikle Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bursa, Yalova, Tekirdağ olmak üzere birçok ilde APQP-PPAP eğitimi gerçekleştirmektedir.