[easy-social-share buttons=”facebook,twitter,google,linkedin,whatsapp” counters=0 style=”button” point_type=”simple”]

Sürdürülebilirlik Üzerine

29.11.2018 | Burak Aksoy
gembaakademi.com

 

Sürdürülebilirlik

Bilen var bilmeyen var…Ama yakında hepimiz bilmek zorunda kalacağız. Kim demişti? “Değişmek zorunda kalmadan değişmeye bakın”(Tabii ki General Electric Efsane CEO’su JackWelch demişti) Hepimiz sürdürülebilirlik nedir iyi anlamalıyız. Biz iş insanlarına ne faydası olduğuna bakmamız ve inanmamız lazım… Yoksa zoraki inanmak zorunda bırakılabiliriz.

  • Ne diyorsunuz?
  • Biz zaten sürdürülebilirlikçiyiz, sürekli sürdürülebilirlik raporlarımızı yayınlıyoruz…
  • İlk defa duyuyorum…
  • Galiba küresel ısınma, yok yok mevsim değişiklikleriydi değil mi?
  • Bizim büyük baldız ilgilenir öyle işlerle; çevre mühendisidir kendisi…
  • Oh my! Youmeansustainability, yeah… weareallfor it…
  • Çok farkındayız, gündemimizde ve rapor yazılımı almak için konuşuyoruz…

mı diyorsunuz? Hangisi ?

Bilen var bilmeyen var…Ama yakında hepimiz bilmek zorunda kalacağız.

Kim demişti?  “Değişmek zorunda kalmadan değişmeye bakın”(Tabii ki General Electric Efsane CEO’su JackWelch demişti)

Hepimiz sürdürülebilirlik nedir iyi anlamalıyız. Biz iş insanlarına ne faydası olduğuna bakmamız ve inanmamız lazım…

Yoksa zoraki inanmak zorunda bırakılabiliriz.

Ben kendi payıma, ilk iş, bu sözcüğün okunuşuna dilimi döndürmeye çalıştım:

SÜR-DÜ-RÜ-LE-Bİ-LİR-LİK / SÜR-DÜ-RÜ-LE-Bİ-LİR-LİK/ SÜR-DÜ-RÜ-LE-Bİ-LİR-LİK…

Latife bir yana, nedir bu sürdürülebilirlik konusu?

Geçtiğimiz 18 Ağustos’ta vefat eden eski Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, 21’inci yüzyılın başında, dünya ekonomisinin bel kemiğini oluşturan tüm şirketleri dünyanın hem maddi hem manevi açıdan huzurlu bir biçimde varlığını sürdürebilmesi için inisiyatif almaya davet etti. 2013 yılında son şeklini verdiği 10 küresel ilkeyibenimseyen şirketler bu ilkelere uyumlarını rapor etmeyi taahhüt ettiler. Türk şirketleri, bu girişime duyarsız kalmadı. Ülkemizde sürdürülebilirlik raporu yayınlayan şirketlerin sayısı hızla artıyor. Şirketlerin varlıklarını dünyamızın varlığıyla birlikte sürdürebilmeleri için koordinasyonu sağlayan Birleşmiş Milletlerin Küresel Pakt’ı (UN Global Compact) 10 İlkeden oluşan, şirketleri sorumluluk sahibi bir biçimde faaliyet göstermeye ve toplumu desteklemeye teşvik eden bir girişimdir. Bu doğrultuda şirketlerin sadece mali kaynaklarına değil, aynı zamanda insanlara, toplumlara ve gezegene değer katmalarını sağlamaya gayret gösterir. Birleşmiş 170 ülkede 13 bin imzacısı ile dünyanın en geniş gönüllü kurumsal sürdürülebilirlik girişimi niteliğini taşımaktadır. İşçi ve her türlü insan haklarının kollanması gerekiyor; aynen sürdürülebilir bir dünya için gerektiği gibi…

“Sürdürülebilirlik ilkesine uymamak ise ağır bedellere mal olabiliyor. Volkswagen’e dolarla maliyetinin ötesinde, büyük itibar kaybı gibi. Botox’un ruhsat sahibi olan Allergan ilaç şirketinin, ruhsat dışı Botox kullanımı nedeniyle ödemek zorunda kaldığı 600 milyon dolar tazminat dışında, hisselerinin borsada karşılaştığı büyük değer kaybı gibi…Ya da geçen hafta dünyanın en önemli televizyon istasyonlarından Alman Hükümeti’nin mali desteği ile varlığını sürdüren DeutscheWelle, Focus programında yayınlanan Acı Hasat (Bitter Harvest) isimli incelemede, Almanya’da dünyanın en büyükleri arasında yer alan Lidl, Aldi gibi perakende devlerinin fiyat rekabetinin bedelini Afrikalı sığınmacıları yok pahasına ve ölümcül yaşam koşullarında çalıştırılmalarının duyurulmasından sonra, bu marketlerin müşterilerinin tepkilerinin hızla yayılması ve sonunda ‘Kaş yapayım derken göz çıkarmaya’ kadar varması olasılığı doğdu.”

Madalyonun öteki yüzüne gelince… 

Geçen 12 Nisan’da ABD’de, bir PhiladelphiaStarbucksdükkanında 2 siyahi, bir toplantı için arkadaşlarını beklerken, biri dükkan müdüründen tuvaleti kullanmak için izin istiyor. Dükkan müdürü hanım, bir şey satın almayanların tuvaleti kullanamayacaklarını söylüyor; ardından polis çağırıyor. Gelen polisler, sorgusuz sualsiz her 2 siyahiyi tutukluyor ve ellerini arkadan kelepçeliyor…Amerika Birleşik Devleti’nin her eyaletinde büyük bir tepki doğuyor. Starbucks yönetimi polis çağıran müdür hanımı kovuyor. Tutuklayan polis Starbucks tarafından şikayet ediliyor ve sorgulanıyor. Yetmiyor, ABD’de ve Kanada’daki 8 bin küsur Starbucks dükkanı öğleden sonra ertesi güne kadar kapatılıyor…Starbucks 170 bin personeline yoğunlaştırılmış eğitim veriyor… Eğitimin konusu: “Irkça Davranmanın Ağır Dayanılmazlığı?” Bu etkinliğin Starbucks’a maliyetinin 12 milyon dolar gelir kaybı olduğu hesaplanmış. Kazandığı kaç milyon yürek, tahmin edilemiyor. Bir yürek de benden; Türkiye Kocaeli İzmit’ten; Philadelphia’dan değil.

26. Uluslararası Gıda ve Teknolojileri Fuarı – WorldFood İstanbul – 6 Eylül 2018

Yakın geçmişte “Rekabet Şartları Altında Sürdürülebilirlik” panelinde konuyu enine boyuna konuştuk. Coca-Cola Pazarlama Müdürü Gözde Aksoğan, Sultanlar Grup Satış ve Pazarlama Direktörü Fikret Yıldırıcı, Oğuz Gıda Satış Direktörü Enes Örer, Aynes Satış Müdürü Mustafa Yıldız gibi seçkin panelistlerin katıldığı oturumun videosuna ulaşmak için aşağıdaki linke tıklayabilirsiniz.

Görüşmek dileğiyle…

https://www.youtube.com/watch?v=ihdNwqVVDhQ&t=901s

*BM Küresel Pakt 10 İlke (UN Global Compact)

  • İş dünyası, ilan edilmiş insan haklarını desteklemeli ve haklara saygı duymalı.
  • İş dünyası, insan hakları ihlallerinin suç ortağı olmamalı.  calisma–standartlari
  • İş dünyası, çalışanların sendikalaşma ve toplu müzakere özgürlüğünü desteklemeli.
  • Zorla ve zorunlu işçi çalıştırma uygulamasına son verilmeli.
  • Her türlü çocuk işçi çalıştırılmasına son verilmeli.
  • İşe alım ve işe yerleştirmede ayrımcılığa son verilmeli.  cevre
  • İş dünyası, çevre sorunlarına karşı ihtiyati yaklaşımları desteklemeli.
  • Çevresel sorumluluğu arttıracak her türlü faaliyete ve oluşuma destek vermeli.
  • Çevre dostu teknolojilerin yaygınlaşmasını desteklemeli.  yolsuzlukla-mucadele
  • İş dünyası, rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla savaşmalı.