Lojistikte Dijital Dönüşümün Olmazsa Olmazı Araç Takip Sistemleri

12.12.2018 | Burcu Özbay
gembaakademi.com

Teknolojik gelişmelerin hızını artırarak ilerlediği dünyamızda Lojistik sektöründe de dijital dönüşümün güçlü ayak seslerini duymaktayız. Günümüzde maliyet en güçlü rekabet unsuru olarak hala yerini korusa da, müşteri memnuniyetinin de etkisi yadsınamaz boyutlardadır. Lojistik sağlayıcı firmalar rekabet edilebilirliği artırmak için maliyet avantajının yanı sıra katma değerli hizmetler sunmak zorundadır.

GPRS sistemlerinin gelişmesi ve akıllı telefonlar ile bireysel kullanıcılar seviyesine kadar yayılması, Lojistik süreçlerinde ürünler hakkında anlık bilgi alınabilmesi ile ilgili talepleri sıradan kılmakta ve günümüz teknolojisinin sonucu olarak yükün izlenebilirliği, müşteri memnuniyetini doğrudan etkileyen bir hizmet olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yükün izlenebilirliği talebi ve verimlilik artırarak maliyeti azaltma ihtiyacı sonucu Araç Takip Sistemlerinin sektörü doğmuştur. Araç Takip Sistemi (ATS), araçlara monte edilen cihazlardanGPS ve GPRS sistemleri kullanılarak konum bilgisi ve hız, sıcaklık vb. telemetrik bilgilerin alınabildiği bir sistemdir. İnternet tabanlı bilgi sistemleri olmasından dolayı saha operasyonu yöneten personeller bilgiye her yerde erişebilmektedir.

Araç Takip Sisteminde Kullanılan Ürünler

ATS hizmeti veren firmalar, ürün skalasında,monte edilen takip cihazının yanı sıra, sektörün ihtiyaçlarına uygun özelliklerde ek ürünler sunmaktadır. Kasa içi sıcaklık ölçüm sensörü, nem sensörü, yakıt seviye sensörü, dorse takip sensörü, konteyner takip cihazı, acil yardım butonu, sürücü tanıma sistemi, takograf sistemi, dinleme sistemi ve kamera gibi ürünler, yükün ve operasyonun özelliklerine göre tercih edilebilmektedir.

Entegrasyona Uygun Sistemler

Araç Takip Sistemi sensör verileri, geçmişe yönelik raporlar ve anlık araç konumu bilgileri ATS hizmeti veren firmanın internet sitesinde oluşturulan kullanıcı hesapları üzerinden görüntülenebilmektedir. Ancak pek çok lojistik sağlayıcı ve müşterileri sevkiyat ve ürün ile ilgili bilgilere erişim için tek bir ara yüz kullanmayı tercih etmektedir. Bu nedenle programlar arası entegrasyonlar yapılarak tek noktadan bilgi takibi sağlanmaktadır. Lojistik Sağlayıcılar, ATS hizmeti veren firmalar arasından seçim yaparken, firmanın entegrasyon kabiliyeti, yapılacak seçimde sonucu etkileyen en büyük faktörlerdendir.

ATS bilgilerinin takibinin kolaylaşması adına ikaz sistemleri geliştirilmiştir. Sensör verileri kontrol edilirken belirlenen limitler üzerine çıkıldığında otomatik uyarı veren yapılar bulunmaktadır. Böylece anlık takip sırasında ve geçmişe dönük rapor alınırken limit aşımlarını kontrol edilerek aksiyon alınabilmektedir.

Müşterinin Beklentileri Neler?

Müşterinin müşterisi satış organizasyonunu ve iş gücü planlamasını yapabilmek adına yükün bulunduğu yer ve tahmini teslim süresi bilgilerine ihtiyaç duymaktadır. Ana müşterinin bu konuda ürüne özgü daha spesifik beklentileri olabilmektedir. Örneğin soğuk zincir taşıma gerektiren ürünlerde sıcaklık sensörü kullanımı talep edilebileceği gibi personel ya da öğrenci taşıyan servis araçlarında hız sensörü kullanımı talep edilebilir.

Müşteriler Tedarik Zinciri performansını ölçerken teslim tarihi bilgisine ihtiyaç duyarlar. Bu konuda Lojistik sağlayıcılardan güvenilir, doğru bilgi edinmek isterler. Lojistik Sağlayıcılar teslim tarihi bilgisini ATS entegrasyonları sayesinde kolayca alabilmektedir. ATS üzerine teslimat yerlerinin koordinat bilgilerinin bir kez işlenmesi yeterlidir. Tanımlanan bölgelere araç girişi yapıldığı anda sistem otomatik olarak teslim tarih ve saatini atayabilmektedir.

Lojistik Sağlayıcının Verimliliğini Artırıcı Yöntemler

Lojistik sağlayıcıların en büyük maliyet kalemlerinden biri yakıttır. ATS firmaları bu maliyet kaleminde verimlilik sağlayabilmek adına sensör, ikaz ve raporlama sistemleri geliştirmiştir. Yakıt sensörü sayesinde yakıt tüketim miktarının gerçek değerleri ölçülebilmekte, yakıt seviyesinin hızla azaldığı durumlarda ikaz sistemi ile operasyonu takip eden personellere anlık bildirimler gönderilmektedir. Ayrıca araçların rölanti sürelerini gösteren raporlar değerlendirerek rölanti süresini azaltacak aksiyonlar alınabilmektedir. Yakıt tüketimini doğrudan etkileyen hız faktörü de ikaz sistemleri ve raporlamalar ile ölçülebilmektedir.

Rota optimizasyon özelliği sayesinde, belirtilen rota dışına çıkan araç olduğunda sistem bildirim göndermektedir.

Yükün çalınma ihtimaline karşı kapı sensörleri kullanılabilmekte ve sensörün devreye girdiği noktalarda ikaz sistemi çalışmaktadır.

Sürücülerin sağlık ve güvenlik konusunda yaşayabileceği acil durumlar için acil yardım butonları kullanılabilmektedir.

Operasyonlarda bir aracın birden fazla dorse kullandığı durumlarda dorseler için dizayn edilmiş takip cihazları ile dorselerin de takibi yapılabilmektedir.

ATS yatırımı yapan firmalar operasyonel verimlilik ve yakıt tasarrufu sayesinde yaptıkları yatırımı 6-12 aylık süre içerisinde geri kazanabilmektedir.

Araç Takip Sistemlerinin Gelişme Alanları

Müşteri ve yükün ihtiyaçlarına göre her geçen gün gelişerek yeni ürünler ile karşımıza çıkan sektör öncülerinin önündeki en büyük hedeflerden biri lojistik sağlayıcıların tek seferlik sözleşme ile çalıştığı araçlara düşük maliyetli ATS çözümleri üretmektir. Uzun süreli sözleşmeli ve özmal araçlar için uygun olan ATS sistemleri, talep dalgalanmasından kaynaklı olarak kullanılan tek seferlik sözleşmeli (piyasa) araçların kullanımda hem operasyonel hem de maliyet olarak uygulanabilir değildir. Sektörde kullanılan tüm araçların takip edilebilirliğinin sağlanabileceği, düşük maliyetli ve uygulaması kolay çözümlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Gelecekte, lojistik sektöründe dijital dönüşüm sürecinin olmazsa olmazı sayılabilecek Araç Takip Sistemleri  tüm ticari araç üreticilerinin üretim sırasında ekleyeceği standart donanım haline gelecektir.