IMDS Eğitimi
IMDS ( International Material Data System ) otomotiv endüstrisinde kullanılan malzemelere ait bilgilerin toplandığı global bir veri bankasıdır. Otomotiv üreticilerinden once BMW, Daimler Chysler, Ford, General Motors, Porche, Volkswagen, Volvo ve daha sonra Fiat, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru ve Toyota gibi markaların markaların bir araya gelerek şekillendirdiği IMDS, ulusal ve uluslarası standartları, kanun ve kısıtlamaları dikkate alarak hazırlanmıştır. Tüm bu otomotiv üreticileri, tedarikçilerinden kendileri için ürettikleri parçaları oluşturan malzeme bilgilerinin IMDS sistemine girilmesini PPAP ile zorunlu hale getirir. Amaç yasaklı maddelerin kullanımını engellemek, kısıtlı malzeme kullanımını kontrol altına almaktır.
IMDS, bilgisayar tabanlı bir sistem olduğundan tehlikeli ve kısıtlanmış malzemeler konusunda diğer ilgili sistemlerle (GADSL, REACH, ELV, vs) de bağlantılı çalışarak bu malzemeleri işaretler.
IMDS , Temmuz 2003’ten bu yana kullanılmaktadır ve bugün itibariyle 150.000’in üzerinde kullanıcıya sahiptir.
IMDS Eğitimi ‘nde amaç yasaklı malzemeler, kısıtlanmış malzemeler, ağır metaller ve bunların çevreye etkilerini aktarmak ve katılımcıların IMDS sistemine veri girişini yapabilecek hale gelmelerini sağlamaktır.
IMDS Eğitim İçeriği
- IMDS tarihçesi
- Ömrünü Tamamlamış Araç Yönetmeliği
- Otomotivde Kalite Standartları
- PPAP – IMDS ilişkisi
- IMDS ve ELV İlişkisi
- Yasaklı ve Kısıtlanmış malzemeler
- İstisnai durumlar kavramı
- IMDS’in uygulaması
- Üyelik oluşturma
- Menü yapısı
- Malzeme Veri Sayfası (MDS)
- Komponent girişi
- Yarı Komponent (Semi-Component)
- Montajlı (Assembly) parça
- Mevcut MDS’da revizyon yapılması
- MDS’lerin Kabul ve Red işlemleri
- Destek Dokümanlar (Recommendations 01-023)
- IMDS – REACH ilişkisi
- Örnek uygulamalar
Katılımcı Profili : Ürün üzerinde yer alan tüm malzemeler konusunda süreçte yer alan (planlama, kalite, üretim), ve bu malzemelere ait bilgileri IMDS sistemine girişini sağlayacak tüm çalışanlar.
Eğitim Süresi :1 gün
Sertifikalandırma: Eğitim sonrasında yapılacak olan değerlendirme sınavında 100 üzerinden 80 ve üzeri puan olan katılımcılar “Gemba Akademi & Gemba Training Center Başarı Sertifikası” almaya hak kazanacaklardır. Yeterli puan alamayan adaylara ise “Katılım Sertifikası” verilecektir.