DOJO Eğitmen Eğitimi
Dojo Japonca bir kavram olup, spor müsabakalarının ve antrenmanlarının yapıldığı yeri tanımlar. Üretimdeki amacı da benzer şekilde proses simülatörleri ile adayların el becerilerini test etmek, çalışanlara iş başı eğitimini gerçekleştirmek ve gelişimini sağlamak için etkin bir uygulamadır. Bu yönüyle İnsan Kaynakları ve Üretim Yönetimlerinin birlikte kullanacakları bir İnsan Gelişimi aracı olarak bilinir.
İş başı eğitimlerinde genellikle teorik kısım tamamlandıktan sonra çalışan, uzman personele teslim edilerek usta-çırak ilişkisiyle el becerilerinin gelişmesi beklenir. Hayatı boyunca hiç kullanmadığı alet, yada hareketlerle karşılaşan operatör doğal olarak hata yapmaya oldukça elverişlidir. Devam eden üretim baskısı, hata yapma riski ve ustanın aktarma becerisi gibi birçok parametre nedeniyle farklı miktarlarda uzar hatta bazen kaybedilen sürenin sonunda adayın o işe uygun olmadığına karar veririz.
İşte Dojo tüm bu kontrol dışı parametreleri ortadan kaldıracak bir öğrenme ve antrenman alanıdır.
Hem çalışma alanlarına yeni başlayan operatör için hem de iş yerindeki proses değişikliği yapacak operatörler için kullanılır.
Yeni başlayan operatörlerin eğitimi için genelde uygulanan ORYANTASYON eğitimi sonrası proses eğitimine geçilerek operatörün işini yapması beklenir. Proses değişikliği yapacak operatöre de çalışacağı proseste iş başında eğitim verilir .
Oryantasyon ve sonrasında operatörlerin proseste aldıkları eğitim neticesinde işe başlama sürecinde;
- İş güvenliği risklerinin fazla olması
- Makine- ekipman hasarlanma riski olması
- Tekil veya seri kalite hatalarının artma riski
- Operatör içinde ergonomik zorluk yaşanması
gibi sorunlar yaşanır.
Bu eğitimde amaç; firmalarında Dojo eğitimlerinin tasarım ve planlama sorumluluğunu sahiplenecek uzman personel yetiştirmek olacaktır.
DOJO Eğitmen Eğitimi’nin İçeriği
- Dojo nedir?
- Dojo alanı neden gereklidir?
- Dojo içeriği belirlenirken izlenecek adımlar
- Standart İş
- Sektöre göre dojo tasarımları
- Dojo – beceri matrisi ilişkisi
- İnsan Gelişimi
- Yetkinlik kademe geçişleri
- Dojo alanı envanterleri
- Dojo odası tasarımı
- Dojo eğitiminde dikkat edilecek hususlar
- Dojo standartlarının oluşturulması (Uygulama)
Kazanılacak Yetkinlikler
- Dojo odası oluşturma prensiplerini öğrenme
- İnsan gelişimi yönetimi konusunda yetkinlik sahibi olma
- İş başı ve yetkinlik kademe geçişlerini tasarlayabilme kabiliyeti
Katılımcı Profili: Üretim, kalite, insan kaynakları departmanları yöneticileri, takım liderleri ve tüm proses sorumluları
Eğitim Süresi :2 gün
Sertifikalandırma: Eğitim sonrasında yapılacak olan değerlendirme sınavında 100 üzerinden 80 ve üzeri puan olan katılımcılar “Gemba Akademi & Gemba Training Center Başarı Sertifikası” almaya hak kazanacaklardır. Yeterli puan alamayan adaylara ise “Katılım Sertifikası” verilecektir.