Çalışan Değer Teklifi Sunmak
06.12.2024 | Özge Soysal
gembaakademi.com
İşletmelerin hedeflenen yetenekli insanlar açısından bir yetenek mıknatısı olabilmesi bilinçli çaba ve yöntemlerle mümkün olabilmektedir.
Cezbetme sanatı, büyük ölçüde işletmenin mevcut ve potansiyel çalışanlara sunduğu değer teklifleri ile ilgilidir.
“Değer, bir kişi ya da şirketin duygusal bir düzeyde bağlandığı herhangi bir prensibi temsil ediyor.” Çalışan değeri yaratmanın temelinde ise “Müşteri Değer Yaratma” anlayışı bulunmaktadır.
Müşteri için değer yaratma kavramının basit ifadesi aslında piyasa deyimiyle “müşteriye hitap etme” dir. Yani “Müşteri Değeri Yaratmak” müşteride tercih uyandırabilmek için onun kabul ettiği faydaları sunmak anlamına gelmektedir.
Müşteri değer teklifi ( Customer Value Proposition ) kavramından hareketle oluşturulan çalışan değer teklifi EVP (Employee Value Proposition), insanların bir işletmenin parçası olduğunda, deneyimlediği ve elde ettiği; yaptığı işten çevresine kadar, liderlik, iş arkadaşları, ücretleme vs. gibi, unsurların genel toplamıdır. Bir başka deyişle çalışan değer teklifi “Yetenekli bir kişi burada niçin çalışsın?” sorusunun cevabı olarak; bir işletmenin çalışanların isteklerini, beklentilerini ve hatta hayallerini nasıl karşıladığıyla ilgilidir.
Çalışan değer teklifi çalışanda tercih uyandırabilmek için onlara faydalar sunarak çalışana hitap etme anlamına gelir. Çalışan değer teklifi, bir işletmenin çalışanların isteklerini, beklentilerini ve hatta hayallerini nasıl karşıladığıyla ilgilidir. Somutlaştıracak olursak; çalışan bir işletmenin parçası olduğunda, deneyimledikleri ve yaptığı işten çevre ilişkilerine kadar, liderlik, iş arkadaşları, ücretleme gibi her şeyin genel bir toplamı diyebiliriz.
Takdir edersiniz ki; çalışan değer teklifleri ile çalışanların ihtiyaç ve beklentilerinin yerine getirilmesi aynı zamanda mevcut ve potansiyel çalışanların işletmeyi nasıl algıladıkları ve değerlendirdikleriyle ilgili bir algıya da neden olur.
Sözünü ettiğim bu yaklaşım çalışanda duygusal düzeyde bir bağlanma yaratmayı amaçlamaktadır. Nasıl ki marka bağlılığı, tekrar satın almanın uzun dönemde devam etmesi ise, Yetenek Yönetimi bağlamında da yüksek bir bilinirlik düzeyine sahip, güçlü ve eşsiz çağrışımlarla hatırlanan ve kaliteli olarak bilinen bir markanın, yetenekli çalışanların gözünde cazibesinin devamlı bir biçimde devam etmesi anlamı taşımaktadır. Bu cazibe hem işletmeye yeni katılacak çalışanlar için cezbedici bir nitelik taşır hem de mevcut çalışanların bağlılıkları yönünde olumlu etki gösterir.
İşletmeler yetenek yönetimi yaklaşımında sundukları çalışan değer teklifleri ile, öncelikle çalışanlarının kendilerini geliştirmeleri ve potansiyellerini gerçekleştirmeleri için gereken ortamları hazırlama çabası içerisine girerler. Bu uğraş elbette ki; yeteneğin ortaya çıkacağı çevresel, maddi ve psikolojik şartları hazırlamak anlamına geliyor. Zira günümüzde yetenekli insanlar iş ortamından keyif almak ve katkılarının maddi karşılığını almak istiyor.
O zaman çalışan değeri yaratırken çalışana sunulan değer teklifleri için üç tür faydadan söz edilebilir. Bunlar;
- Ekonomik fayda: Çalışan için tüm ekonomik faydaları kapsar.
(Ücret ve yan haklar toplamı)
- Hizmet faydası: Çalışanın işletmede verdiği hizmeti en uygun koşullarda sunabilmesi için gerekli çalışma koşullarının sağlanmasıdır.
- Duygusal fayda: Değer yaratmada çalışanların duygusal ihtiyaçları da göz önünde bulundurularak psikolojik gereksinimlerin karşılanabilmesidir.
Genel bir tanımla çalışan değeri oluşturmak ise hedeflenen çalışanları cezbetmek, elde tutmak, uzun süreli bir ilişki geliştirmek için bir işletmenin kendisini bilinçli bir şekilde yönetmesi ve rakiplerinden farklılaşmasıdır.
Ezcümle çalışan değer teklifi kavramını, müşteri değer teklifi kavramındaki gibi biri “işletmenin çalışan için değeri”, diğeri ise, “çalışanın işletme için” değer yaratması olarak iki boyutlu ele alabiliriz. Her çalışanın işletmeye katkısı aynı olmadığından dolayı özellikle yoğun rekabet altındaki işletmelerin etkinlik ve karlılık hedefleri açısından kendileri için değeri yüksek çalışanların tatminine yönelmeleri akılcı ve yerinde bir yaklaşım olacaktır.