Yine Mi Kalite Yönetim Sistemi ?

5.08.2021 | Prof. Dr. Aysun Yılmazlar
gembaakademi.com

 

Yine Mi Kalite Yönetim Sistemi ?

Ülke yönetimlerinde belirlenen ve benimsenen politikalarla şekillenen anayasalar vardır. Bu anayasaya her vatandaşın uyması gerekir, uyulmadığında ise olmaması gereken memnuniyetsizlik, zarar ve verimsizlik durumları kaçınılmaz olur.
Kurumlar ise bu olmaması gereken memnuniyetsizlik, zarar ve verimsizlikleri yaşamamak için bir kalite yönetim sistemi belirler.

Ülke ve kurumlara böyle bir giriş yaptıktan sonra şimdi gelelim hastanelere:

Hastanelerin de bilindiği üzere bir tepe lideri var. Üniversitelerde sırası ile rektör, dekan, başhekim; devlet hastanelerinde Sağlık Müdürlüğü, başhekim, vakıf hastanelerinde mütevelli heyeti başkanı ve başhekim, özel hastanelerde ise hastane sahipleri ve yönetim kurulu başkan ve üyeleridir. Kalite yönetim sisteminin kurulmasında ve bilinçli olarak çalışanlar tarafından uyumu ve işletilmesinde kilit nokta tepe liderleridir.
Hastanelerde memnuniyetsizlik, zarar ve verimsizlikleri yaşamamak için işlevselliği olan bir kalite yönetim sistemi olmalıdır. Bugün şanslıyız, çünkü Sağlık Bakanlığımız tüm hastanelerde sağlıkta kalite standartlarından oluşan bir kalite yönetim sisteminin oluşturulmasını sağladı. Hatta her yıl tüm hastaneler bakanlıkça denetleniyor ve hastaneler birer puan ile seviyeleri belirleniyor. Hatta bu belirleme ile hastanelere bazı haklar veriliyor: Örneğin, sağlıkta kalite standartları denetiminden 85 ve üzeri puan alan hastaneler uluslara arası hasta bakım yetki belgesi alma kriterlerinden birini tamamlamış oluyor. Belki de ileriki zamanlarda bu puanlama ile hastanelerin başka yetkinlikleri de kazanma şansı olacak. İşte bu kalite yönetim sistemi yani hastane anayasası başta tepe lider, hastane üst ve orta yöneticileri olmak üzere tüm hastane çalışanlarının sağlıkçı olsun olmasın uyması gereken standartlar kümesidir.
Hastanelerde kalite yönetim sistemlerine uyulmadığında veya dinamik olarak işletilmediğinde hasta şikayet ve memnuniyetsizliklerinde, çalışan şikayet ve memnuniyetsizliklerinde, düzeltici ve önleyici faaliyetlerin isteklerinde, ramak kala, sentinel olay vb. güvenlik raporlamalarda, periyodik yönetici denetimlerinde, il Sağlık Müdürlüğü ve Sağlık Bakanlığı denetimlerinde bulgularında artış dikkati çeker. Veya daha vahimi şöyle olur: Tüm bu bulgular görmezden gelip, halı altına süpürülür, değim yerinde ise sumen altı yapılır. O zaman hastane aynı problemlerle tekrar karşı karşıya kalma riski altına girer. Tüm bunların sonucu hastanelerde verimsizlik ve israflar kaçınılmaz olur.
O nedenle; hastanelerde memnuniyetsizlik, zarar ve verimsizlik olmaması için “yine mi kalite yönetim sistemi diyerek yüzümüzü buruşturmak “ yerine hastanelerimizde kalite yönetim sistemini benimseyip, içsellendirip, bunu bir anayasa olarak kabul edip standartlara uymak temel görevimiz olmalıdır.
Yalın bakış ile de iş yapış modellerimizde ki israfları görüp, bulup, bunları yalın araçlarla ayıklayıp yani aylın projeler gerçekleştirip verimli bir sağlık hizmeti vermek hedefimiz olmalıdır.
Kaliteli ve yalın sağlıklı günler hepimizin hakkı !