Poka Yoke Eğitimi (Hata Önleme)

Yalın Üretim Araçlarından biri olan Poka Yoke Eğitimi, Japon kökenli bir kavram olup hata önleme anlamına gelir. Üretim esnasında ortaya çıkan insan, makine veya tasarım kaynaklı hataların basit, ucuz yöntemlerle kalıcı çözüme ulaştırılmasıdır.  Japon mühendis Shigeo Shingo tarafından 1986 yılında çıkarılan “Sıfır Kontrol Sistemi” isimli kitap ile Poka Yoke kavramı literatüre kazandırılmıştır.

Poka Yoke Eğitimi ile amaç dalgınlık, yorgunluk, konsantrasyon eksikliği gibi sebeplerden ötürü farkedilmeden meydana gelebilecek hataların oluşmadan önce engellenmesidir. Üretim proseslerinde olduğu gibi gündelik hayatımızda birçok örneğine rastlayabiliriz. Benzin ve mazot pompalarının depo girişiyle uyumlu olması, bilgisayarlarda enerji ve usb girişleri gibi birçok örnek sayılabilir. 

Poka Yoke Eğitim içeriği

BU EĞİTİME KİMLER KATILMALI?

Üretim Mühendisleri ve Süreç Mühendisleri

Üretim süreçlerindeki hataları ve kusurları önlemek için Poka-yoke tekniklerini uygulamak isteyen mühendisler, bu eğitimi alarak süreçlerini geliştirebilir.

Kalite Kontrol ve Kalite Güvence Uzmanları

Üretim sürecinde kaliteyi sağlamak ve hataları önlemek için çalışan kişiler, Poka-yoke eğitimi alarak kalite süreçlerini optimize edebilir.

Üretim ve Operasyon Yöneticileri

Üretim hatlarını yönetirken hataları en aza indirmek ve süreç verimliliğini artırmak için Poka-yoke eğitimi alarak ekiplere liderlik edebilirler.

Bakım Teknisyenleri ve Mühendisleri

Üretim ekipmanlarının bakımı ve onarımı ile ilgilenen kişiler, Poka-yoke eğitimi alarak ekipmanlardaki hataları önlemek için yöntemler geliştirebilirler.

Yalın Üretim Uzmanları ve Süreç İyileştirme Uzmanları

alın üretim ve sürekli iyileştirme projelerinde çalışan kişiler, Poka-yoke eğitimi alarak hataları önlemek ve süreç iyileştirmeyi hızlandırmak için teknikler öğrenebilirler.

Proje Yöneticileri ve Süpervizörler

Üretim veya süreç iyileştirme projelerine liderlik eden kişiler, Poka-yoke eğitimi alarak projelerde hataları önlemek için etkili uygulamalar geliştirebilir.

Genel Bilgiler

Eğitim Süresi

1 gün

Sertifikalandırma

Eğitim sonrasında yapılacak olan değerlendirme sınavında 100 üzerinden 80 ve üzeri puan olan katılımcılar “Gemba Akademi & Gemba Training Center Başarı Sertifikası” almaya hak kazanacaklardır. Yeterli puan alamayan adaylara ise Katılım Sertifikası” verilecektir.