DOE Eğitimi - Deney Tasarımı
Deney tasarımı bir süreç yada sistemin girdilerinde değişiklik. yapılarak çıktıların gözlenmesi ve analiz edilmesidir. Ürün ve sureç geliştirmede deneysel çalışmalar önemli rol oynar. Deney tasarımı ilk olarak 1920’lerde R.A. Fisher ve ekibi tarafından geliştirilmiştir. Aynı zamanda veri gruplarının ortalamaları arasında önemli farkliliklarin olup olmadığının ölçülmesinde kullanılan Varyans Analizi (ANOVA) tekniğide geliştirililmiştir.
Eğitimde, Temel İstatistik, ANOVA, Hipotez Testleri, Tam Faktöryel, Kesirli Faktöryel Deney Tasarımları, Cevap Yüzeyi gibi konular aktarılacaktır.
DOE Eğitimi‘nin sonunda hedef; 6 Sigmanın etkili yöntemlerinden olan deney tasarımı metodunun veri ilişkileri analizinde, modellemede ve optimizasyon çalışmalarında kullanılabilir olmasını sağlamaktır.
DOE Eğitim içeriği
- Ana Etki
- Multi-vari
- Interaction
- Faktoriyel deneyler
- Tam faktoriyel deneyler (Uygulama)
- Bloklama
- Orta nokta
- Deney oluşturma
- Kesirli faktöriyel deneyler
- Cevap yüzeyi tasarımı
- Taguchi tasarımı
BU EĞİTİME KİMLER KATILMALI?
Araştırma ve Geliştirme Uzmanları
Yeni ürünler veya süreçler geliştirirken, farklı faktörlerin etkisini anlamak için DOE eğitimi alabilirler.
Üretim ve Proses Mühendisleri
Üretim süreçlerini optimize etmek ve çeşitli değişkenlerin ürün kalitesine veya süreç verimliliğine nasıl etki ettiğini incelemek için DOE’yi kullanırlar.
Kalite Kontrol ve Kalite Güvence Uzmanları
Ürün kalitesini artırmak veya üretim hatalarını azaltmak için farklı faktörlerin etkisini anlamak için DOE eğitimi alabilirler.
Proje Yöneticileri ve Süreç İyileştirme Uzmanları
Yalın 6 Sigma gibi metodolojileri kullananlar, DOE’yi kullanarak süreçlerdeki anahtar faktörleri belirleyebilir ve süreç iyileştirme projeleri geliştirebilirler.
Mühendisler ve Teknik Danışmanlar
Özellikle sistemlerin performansını artırmak veya teknik sorunları çözmek için çalışanlar, DOE eğitimini kullanarak karmaşık sistemlerdeki ilişkileri inceleyebilirler.
Üretim ve Operasyon Yöneticileri
Üretim süreçlerinin verimliliğini artırmak veya maliyetleri düşürmek için deneysel yaklaşımlara ihtiyaç duyan yöneticiler, DOE eğitimi alarak süreçleri optimize edebilirler.
Ürün Tasarımcıları ve Mühendisleri
Ürün tasarımında farklı bileşenlerin veya malzemelerin etkisini değerlendirmek için DOE’yi kullanabilirler.
Sağlık Hizmetleri ve Klinik Araştırma Uzmanları
Klinik deneylerde veya sağlık hizmetlerinde farklı faktörlerin etkisini anlamak için DOE eğitimini kullanarak doğru deneysel tasarımlar oluşturabilirler.
Genel Bilgiler
Eğitim Süresi
3 gün
Sertifikalandırma
Eğitim sonrasında yapılacak olan değerlendirme sınavında 100 üzerinden 80 ve üzeri puan olan katılımcılar “Gemba Akademi & Gemba Training Center Başarı Sertifikası” almaya hak kazanacaklardır. Yeterli puan alamayan adaylara ise “Katılım Sertifikası” verilecektir.