Kişisel Gelişim Yolculuğu

19.04.2019 | Gönül Ünver
gembaakademi.com

 

Kişisel olarak gelişim göstermek, bireyin bir ömür boyu kendisini geliştirmesi ya da geliştirmeye yönelik faaliyetlerde aktif olarak yer alması olarak tanımlanabilir. Hepimizin farklı konularda yatkınlıkları ya da potansiyelleri vardır. İyi olduğumuz konular, çok daha iyi olduğumuz konular ve geliştirmemiz gereken daha az iyi olduğumuz konular vardır. Gelişim göstermesi gereken eksik noktaların tayin edilmesi bu nedenle çok zorludur. Öz eleştiri yapmak ya da mevcut ihtiyaçları belirlemek en önemli konudur. Kişi kendi ile ilgili gelişim göstermesi gereken yönlerini belirlerken aslında kişisel gelişim adına en önemli ilk adımı attığını da bilmelidir. Maceraya doğru atılan bu ilk adım her zaman güzel bir yolculuk ve hatta keşfedilecek yeni bir mecradır.

Ömrümüzün ilk yıllarındayken bir bebek için aşılmaz gibi görünen engelleri geride bırakalı çok uzun yıllar oldu fakat bu artık hayatımızın nirvanasında olduğumuz ve gelişim faslını kapattığımız anlamına gelmemektedir. Her zaman önümüzde yeni bir macera gibi duran yepyeni evreler yer almaya devam edecektir. Kişisel gelişim için asıl önemli olan hayatımız içinde beliren bu maceralara atılırken gerekli ekipmana sahip olup olmadığımızdır. “Hayat herkes için adil değil” klişesinin altında yatan ana fikirlerden biri, “bazı insanlar daha başarılıyken neden diğerleri o kadar başarılı olamamıştır?” Bazılarının yaptığı iyi ve doğru şeyler nelerdir?  Başarılı olanların neleri yanlarında bulundurduğu ya da nelere öncelik verdiğinin iyi analiz edilmesi doğru olacaktır.

Kişisel gelişim maceralı bir yolculuk ise bu yolculuğa çıkmayı isteyen ya da planlayan seyyahın sahip olduğu en önemli şey “merak” tır. Gördüklerinin ötesinde neler olduğunu merak etmeyen biri yeni bir keşif yapamaz. Merak etmeyen bir insanın kendini geliştirmesi beklenemez. Zihninde oluşan soru işaretlerini, belirsizlikleri ya da çelişkileri çözmek için çaba sarf eden birisi keşfeder, araştırır, öğrenir yani gelişir. Merak; yolculuğun başlaması için en önemli etkendir. Kişisel gelişim süreçleri içinde durum aynıdır. Merak ederek yeni konulara değinmeden, farklı bir bakış açısı kazanmak için gayret göstermeden gelişim gösterebilmek mümkün değildir.

Hayat yolculuğunda yeni maceralara açık olan seyyah için, en güzel yerleri ve oraya giden en doğdu yolu bulmak için bir “harita” gereklidir. Hiç kimse nereye gideceğini bilmeden veya gideceği yeri netleştirmeden doğru yere vardığını bilemez. Harita kişisel gelişiminiz için kendinize belirlediğiniz hedefler ya da ulaşmak için çaba sarf ettiğiniz evreleri sembolize eder.  Yol haritası olmayan bir seyyah için gittiği yerin ya da yönün bir önemi olmayacaktır.

Seyyah yol haritasına uygun şekilde yolculuğuna devam ettiğini elindeki “pusula” ile kontrol eder. Yönünü kaybettiğinde kendini yeniden doğru yola, yöne çevirerek hata yapmaktan alıkoyar. Hayatta her bir adımda planladığınız yöne doğru gidiyor olsaydınız hiç tereddüt etmeden sürekli hareket halinde olurdunuz fakat hayat öyle değildir. Yaptığınız şeyler hatta yapmadıklarınız bile sizi sürekli olarak olmak istediğiniz yerden ya da varmak istediğiniz, hedeflediğiniz evrelerden alıkoyabilir. Bu nedenle pusulanız; size her zaman gelişim için doğru yolda olduğunuzu gösterecek olan kişisel hedeflerinizdir.

Macerası devam eden seyyah yolculuğunu sürdürürken varmak istediği yeri her zaman gözünün önünde capcanlı tutmak ister ve her zaman etrafını daha iyi görmek için “dürbün” ile kontrol eder.  Kişisel gelişim yolculuğunda olanlar dürbün ile hem hedeflediği noktayı görmek için ileriye hem de gelişim yolculuğunun kendine neler kattığını daha içsel bir şekilde takip edebilmek için kendi içine doğru bakmalıdır. Kişisel gelişim eğitimleri sadece yüzeysel olarak bilgi vermek üzere planlanmaz. Gelişim içselleştirilmelidir.  Eğitime katılanlar ya da bu konuda kendini geliştirme eylemi içinde olanlar doğal bir alışkanlık kazanır gibi bu gelişimi kabullenmelidir.

Kişisel gelişiminiz içinde planladığınız, ulaşmak için çaba sarf ettiğiniz ve varış noktanız için haritanıza uygun olarak attığınız her adım sizi hedefinize yaklaştırmaktadır. Bu hedefe doğru giden yolda her birimiz kendimiz için daha iyi olan bir “seyahat” planlarız. Kimimiz yürüyerek ulaşır gitmek istediği noktaya; kitaplar okuyarak mesafeyi kat eder. Kimimiz uçakla gemiyle seyahat ederken bir profesyonele emanet ederiz yolculuğumuzun seyrini ve kişisel gelişim eğitimleri alırız bu nedenle.

Seyyah macerasında sadece hedeflediği noktaya gitmeyi planlamaz o noktaya varana kadar geçen tüm yolculuğun tadını çıkartır manzaranın keyfine varır. Kişisel gelişim içinde durum aynıdır. Her gün tekrar ettiğiniz basit bir alışkanlığınızın aslında hatalı olduğunu öğrendiğiniz anda onu bırakamayabilirsiniz ama önemli olan bu farkındalık ve artık hayatınıza dâhil olan yeni alışkanlıklara ne kadar açık olduğunuzdur. Başarılı olmak kendiniz için koyduğunuz hedeflere ulaşmaktır. Hedeflediğiniz şeyler somut bir çıktı üretebilir ya da sadece kendinizi geliştirdiğinizi hissetmek duruşunuzdan ses tonunuza kadar tüm detaylarınıza öz güven olarak nüfuz eder ve çevreniz tarafından da hissedilebilir.

Kişisel gelişim; var olmanın, yaşamanın en temel yansımasıdır. Bireyin içinde bulunduğu çevreye dahil olması, yenilik katması ve geliştirmesidir. Bir seyyahın dünyanın gizli kalmış noktalarını keşfetmesi gibi sizlerde kendi iç dünyanızı, farklılıklarınızı ya da geliştirilmesi gereken noktalarınızı keşfetmelisiniz. Kişisel gelişiminiz ile ilgili çıkacağınız tüm maceraların tadını çıkartmanız dileği ile…